Mikor beszélünk állatkínzásról?

22489961_1499169593501005_3810050339784247057_n

Az állatvédelmi törvény értelmében állatkínzás, az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő – nem kísérleti célra szánt – állategyed tenyésztése, szaporítása.

Az ember környezetében tartott állat, valamint a veszélyes állat tulajdonjogával, tartásával felhagyni nem szabad. Az állat elűzése, elhagyása vagy kitétele tilos.
Sajnos városunkban ez nem egyszer előfordult már.

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki:

– állatkínzást követ el (gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza)
– állattartóként, háziasított emlősállatot vagy az ember környezetében tartott veszélyes állatot elűzi, elhagyja vagy kiteszi,
– gerinces állat részvételével állatviadalt szervez, tart, ilyen állatviadalra fogadást szervez vagy fogadást köt,
– állatviadal céljára gerinces állatot tart, tenyészt, kiképez, idomít, vagy forgalmaz
akkor Ön bűncselekmény szemtanúja.

Ilyen esetben kérheti a feljelentéshez állatvédő szervezetek segítségét, vagy – akár névtelenül is – azonnal megteheti bejelentését az illetékes rendőrkapitányságon.

Ha Ön azt észleli környezetében, hogy valaki:

– nem megfelelő módon tartja állatát, nem a jó gazda gondosságával jár el
– állatának nem biztosít megfelelő mozgásteret és az időjárás viszontagságai elől menedéket,
– állatának nem biztosít megfelelő élelmet és állatorvosi ellátást,
engedély nélküli beavatkozást hajt végre állaton,
– az állat terelésénél, a szállítóeszközre való fel- és lerakásánál, valamint szállításánál az állatnak fájdalmat, szenvedést vagy sérülést okoz
akkor Ön az állatvédelmi törvény megszegésének tanúja.

A fenti és a hozzájuk hasonló esetekben értesítse a kerületi jegyzőt vagy az illetékes állat-egészségügyi állomást! Vagy hívjon minket!! Felhívnánk újra a figyelmet, hogy névtelenül is megteheti a bejelentését! 

0620-399-7809 vagy 0670-947-3504

Mikor beszélünk állatkínzásról?” bejegyzéshez ozzászólás

  1. Péntek késő délután az egyik cicusunk szemkörnyéki nyílt sebbel jött be az utcáról. Mivel eléggé vérzett és be volt dagadva a seb, attól féltünk hogy egy másik hímmel verekedett össze és megvakulhat a macska. Estére elkülönítve bezártuk egy szobába, miután valamelyest fertőtlenítettük a sebet és adtunk neki antibiotikumot. Szombat reggel sikerült elvinni egy állatorvoshoz, aki miután kitisztította és kezelte a macska szemét és a sebet, többszöri finom nyomkodás után egy sörétet pottyantott ki a sebből. Mivel az idegen tárgy egy lőfegyverből származik és bizonyára szándékosan sebesítették meg az állatot, kérem írják meg milyen lépéseket kellene tennem az elkövető felkutatására és felelősségre való vonására.
    Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm!

  2. Kedves Tibor! Nagyon sajnáljuk szegény cicát! Sajnos már volt hasonló esetünk, de nem tud semmit csinálni a rendőrség sem, mert sörétese sokmindenkinek lehet. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.