Ivartalanítás

Mi is ez?

A rutin, preventív célú (egészséges egyed nem gyógykezelési, hanem megelőzési célzatú) ivartalanítás során, altatásban végrehajtott műtéttel, a két petefészek vagy a herék és herezacskók eltávolítása történik.

Miét végeztessem el?

Szukáknál:

  • Nullára csökkentjük a tüzelés vagy álvemhesség szövődményeként kialakuló méhgyulladás esélyét.
  • Nullára csökken a vemhességgel és az elléssel járó kockázat. 
  • Az idejében ivartalanított egyedek esetében az emlődaganat kialakulásának esélye minimális. 
  • Megszűnik a tüzelésés az esetleg velejáró kellemetlenségek („vérfoltok” a lakásban, idegen kanok megjelenése/zaklatása stb.)
  • Megszűnikaz esetlegesen megjelenő álvemhesség. 
  • Nullára csökken a nem várt -gyakran keverék- kölyök kutyák és cicák száma, egyúttal megszűnnek a kölykök gazdihoz adásával járó nehézségek is.

Kanoknál:

  • Csökken a tüzelési időszakban jelentkező fokozott csavargás.
  • Csökken a más kanokkal, kandúrokkal szembeni hierarchikus, agresszív viselkedés.
  • Megszűnnek a hiperszexualitás és a velejáró kellemetlen szituációk.
  • Megszűnnek a prosztata- és a here betegségek (prosztatagyulladás, prosztata-megnagyobbodás, daganat stb.) és azok szövődményei például: prosztata-megnagyobbodás okozta székrekedés, végbéltágulat, vizeletürítési panaszok.

Mikor végezhető el?

Legkorábban 6 hónapos korban, de rendelőnk protokollja szerint 8-9 hónapos korban végezzük, vagy az időközben bekövetkezett első tüzelést követően. Korábban előnyösnek tartották, hogy vemhesült/ellet szukán végezzék az ivartalanítást, azonban a jelenlegi szakmai álláspont szerint ez nem szükséges (sőt magában hordozza a vemhességgel és az elléssel járó kockázatot). A műtét már az első tüzelés előtt is elvégezhető.

Van-e kockázat?

Egészséges, fiatal (1-2 éves) egyed esetében elhanyagolhatóan minimális altatási kockázattal kell számolnunk. Az életkor előre haladtával a kockázat némiképp nő, de egészséges állaton végzett műtétnél továbbra is minimális.

Mennyire terheli meg az állatot?

A műtét előkészülettel együtt kb. 1-1,5 órát vesz igénybe, az állat már ébredező állapotban kerül hazaadásra (sokszor már saját lábán megy ki). Ezt követően pár órán át, esetleg még aznap délután bágyadt, gyenge lesz, de néhány óra elteltével már ehet, ihat. A műtét alatt és az azt követő 24 órára fájdalomcsillapítót kap. Másnap, harmadnap általában már megszokott viselkedést mutat, mozgása esetleg kicsit óvatosabb. A sebgyógyulás alatt, a seb védelme érdekében varratszedésig műtéti gallér, esetleg ruha viselése feltétlen szükséges. A műtétet követő 7. napra a seb gyógyult, 8-10. napon történik a varratszedés. Összegezve az mondható, hogy a beavatkozás közepes mértékű, gyorsan átvészelhető terhet jelent az állat számára. Általában a fiúk jobban viselik és hamarabb gyógyulnak.

Mi véleményünk:

Egyesületünk egyértelműen az ivartalanítás mellett teszi le a voksát. Kutyáinkat és cicáinkat is ivartalanítási kötelezettséggel vagy már ivartalanítva adjuk ki. Nagyon sok állatot ivartalanítottunk már ki így kijelenthetjük, hogy minimális kockázattal jár, nagyobb szövődmény pedig nem volt egyik állatunknál sem. ( Helyi gyulladás alakult már ki, de megfelelő kezeléssel hamar gyógyulttá vált a seb.)

A legfontosabb pedig a felesleges szaporulat megelőzése, amelyet az ivartalanítás nélkül nagyon nehéz lenne megoldani.

neutering